Granitové dřezy

Výhody, vlastnosti, barevná provedení a výrobci

Snadná údržba

GRANIT (80% drcené žuly a křemene a 20% akrylátové polymerové pryskyřice)

Důvodem oblíbenosti granitových dřezů je jejich snadná údržba. Neusazuje se na nich vodní kámen ani nečistoty nebo bakterie – po každém použití je stačí pouze vytřít hadříkem do sucha. 

Dosucha

Zejména v oblastech s tvrdší vodou je pravidelné vytírání dřezu do sucha velmi důležité, funguje jako nejlepší prevence proti vápenatým usazeninám. Je dobré si na hadřík k vytírání pořídit speciální nádobku, aby se pod ním, pokud byste ho nechali vlhký ve dřezu ležet třeba přes noc, netvořily usazeniny vodního kamene. 

Odolnost

Granitové dřezy jsou velmi odolné proti teplotním šokům, odolávají teplotě až 280 °C. Při manipulaci s horkými hrnci a pánvemi ale přesto doporučujeme, abyste pod hrnce používali podložku. Rozpálené hrnce totiž mohou mít teplotu až 600 °C. Stejně tak do dřezu nevylévejte horký olej, který může mít teplotu vyšší než 280 °C.

Výrobci

Na trhu je dnes mnoho výrobců granitových dřezů a každý z nich používá své vlastní označení granitu. I když je základ všech materiálů stejný, různí výrobci je obohacují o nová vylepšení, kterými se následně granitové dřezy jednotlivých firem liší. Na trhu se tak setkáte s názvy jako:

SILGRANIT, FRAGRANIT, CRISTALITE, CRISTADUR, TEGRANIT, METALIK, VITROTEK, METALTEK, GRANITEK

Výrobci používají antibakteriální povrchové úpravy, přidávají ionty stříbra nebo metalické částečky, aby se povrch lesknul.

Pozor na poškození

V granitových dřezech nenechávejte ocelové nebo litinové kuchyňské potřeby a nepoužívejte k jejich čištění drátěnku, kovové houbičky ani suché písky – jejich pravidelným používáním byste mohli dřez zbytečně poškrábat. Při čištění se také vyhněte používání silných bělidel, mohlo by to ovlivnit barevnost vašeho dřezu.

Čištění a údržba

Zanedbali jste sušení dřezu? Nevadí, to zvládneme!

Už ze složení vidíme, že gel na rez a vodní kámen musíme vynechat, akrylát není vhodným podkladem k čištění. Je to základ všech dalších tipů povrchů, které jsem zmínila výše.

Máme-li dřez bílý nebo krémový, můžeme použít multifunkčního Agenta nebo čistič na přírodní kameny a granitové povrchy (ten můžeme nanášet i na dřezy tmavé barvy). K finální úpravě použijeme kapičku oleje a vyleštíme.

K likvidaci nepříjemné mastnoty postačí Dish na nádobí (2 kapky na houbičku), případně ředěný čistič kuchyní. Jak vidíte, nic složitého!

Čistič na přírodní kameny a granitové povrchy
Čistič kuchyní
Dish na nádobí